Ayvalık Otelleri

Bir açık hava müzesini andıran Ayvalık’ta tasvir ettiğimiz bina gibi 1850 civarında tescilli mimari eser bulunuyor. Sarımsak taşından yapılmış cumbalı, tescilli tarihi evlerin bir kısmı restore edilerek pansiyon ve otel olarak hizmet vermekte olan Ayvalık, tarihi yaşamak isteyenler için Ayvalık otelleri özel bir yere sahiptir.

Ayvalık Otelleri ve Gezi Rehberi

Ayvalık Otelleri

Tatildesiniz, sabah penceren hafif hafif denizden esen rüzgar ile uyanıyorsunuz ve penceredeki el işlemeli perde gözünüze ilişiyor. Taş duvarlı eskiden konsolosluk binası ya da zengin bir ailenin köşkü olan otelinizde tarihi içinize çekerek harika bir kahvaltı için konağın bahçesine iniyorsunuz. Burası neresi mi? Tarihi ve doğal güzellikleri ile Balıkesir’in gözde ilçesi Ayvalık tabii ki.

Ayvalık, Balıkesir’in Ege Denizi kıyısında bulunan şirin ilçesi olmakta tarihi, doğası, yemek kültürü, mimarisi, denizin üstü kadar dibinin de muhteşem olması, adaları ile yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlar.

Şehrin tarihi binalarında konaklamak isteyenler Ayvalık Butik Otel ve pansiyonlarını tercih etmektedir. Antik çağdan beri yerleşim olan Ayvalık’ın o dönemdeki adının bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia olduğu biliniyor. Pek çok medeniyetin gelip geçtiği Ayvalık’ta doğal güzelliklerin yanında çok sayıda cami ve kilise bulunuyor.  

Ayvalık’ta neler yapılır? Görülmesi gereken yerler nereleridir?

Hafta içi Ayvalık’a geldiyseniz meşhur Perşembe Pazarı'nı gezin öncelikle. Bu Pazara Yunanistan’ın Midilli Adası'ndan da çok gelen oluyor. Sizin de pasaportunuz yanınızdaysa hızlı feribot ile 2 saatte Midilli’ye gidebilirsiniz. 

Pazardan çıkıp tarihi sokaklarda dolaşmaya başlayın ve Saatli Camii'yi sorun. 1879 yılında Rum Kilisesi olarak yapılmış 1924 yılındaki mübadele sonrasında camiiye çevrilmiş, bu camiinin hocasını görürseniz size tarihi hakkında bilgi verecektir. 

Saatli Camii'den sonra Ayvalık’ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi Anıt Müzesi’ni görebilirsiniz. Kilise 15-16. yüzyılda inşa ediliyor, Ayvalık da bu kilise çevresinde yapılanıyor. Ayvalık Merkez Otelleri’nin bir kısmı da bu bölgede bulunuyor. Taksiyarhis Kilisesi mermer işçiliği, tavan süslemeleri, Hz. İsa’nın hayatını anlatan resimleri ile görülmeye değer müzedir. Müze kart geçerli, kartınız yoksa belli bir ücret karşılığında girebilirsiniz.

Gezerken acıktıysanız öğle yemeğinde orjinali tulum peyniri ve %100 dana sucuğuyla yapılan meşhur Ayvalık tostunun tadına bakmanızı öneriyoruz. Merkez çarşıda tostçuları bulabilirsiniz.

Yemekten sonra istikamet Macaron Mahallesi, eski ev ve dükkanlardan oluşan Macaron Mahallesi'nin ünlü muhallebicisinde nefis bademli muhallebi ile günün geri kalanı için enerji depolayabilir, aynı bölgede bulunan kafe ve kahvehanelerde reyhan şerbeti ya da koruk suyu içerek serinleyebilirsiniz. 

Ayvalık merkezdeki turumuzdan sonra Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçip Cunda (Alibey) Adası’na gidelim. Ayvalık'ın irili ufaklı 22 adası bulunuyor. Bunlardan en büyüğü Alibey (Cunda) Adası'dır.

Diğer adalar 1995 yılında milli park ilan edilmiş ve yerleşim yasaklanmış ve bu adalara tekne turları ile gidip, yeşille mavinin buluştuğu koylarda denize girebilirsiniz. Cunda Adasının ayrı bir havası ve güzelliği olmasıyla beraber akşam eğlenmek isterseniz Cunda ya da Sarımsaklı’ya gitmenizi öneriyoruz.

Ayvalık Cunda Otelleri gece eğlencesinden sonra araç kullanmadan yürüyerek gidebileceğiniz mesafede olduğu için gece Ayvalık yerine Cunda’da konaklayabilirsiniz. Ancak Cunda’nın yeme, içme ve konaklama açısından biraz daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.  

Denize girmek istediğinizde Ayvalık merkezden girilmediğini belirtelim ve bunun için Alibey (Cunda) Adası Plajları, Altınova Plajı, Duba Plajı, Sarımsaklı Plajları'na gidip kumluk plajlarda pırıl pırıl denize girebilirsiniz.

Yüzmenin yanında dalmayı ve deniz dibini keşfetmeyi seviyorsanız adalar altındaki benzersiz kırmızı mercan resifleri, deniz tavşanları sizleri bekler ve yılın 12 ayı dalış yapabilirsiniz.

Rüzgarı nedeniyle yelken ve sörf tutkunları için de öncelikli yerlerden biridir Ayvalık, 4 mevsim misafirlerini ağırlayan Ayvalık otel fiyatları yaz mevsiminde biraz daha yüksek olmakla birlikte erken rezervasyon imkanları ile avantajlı tatil yapılabilmektedir. 

Gündüz deniz keyfinden sonra akşam gün batımı zamanında Şeytan Sofrası'nda olup manzaranın keyfine varın. Ayaklarınızın altında irili ufaklı adalar, Ayvalık ve Sarımsaklı ve muhteşem mavilikte bir deniz uzanıp gider. Bu manzara eşliğinde gün batımı tatil anılarınızda özel yeri olacak fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır.

Ayvalık balayı otelleri bu güzellikleri balayında yaşamak ve fotoğraflamak isteyen çiftleri ağırlamaktadır. 

Ayvalık doğa ve tarihi güzelliklerinin yanında gastronomi turizmi açısından da özel bir mutfağa sahiptir. Deniz ürünleri, mezeleri, zeytinyağlıları ile yemek tutkunlarını mest eder. Akşam deniz kıyısındaki restoranlarda bu lezzetleri tadabilir, meyhanede eğlenebilirsiniz. 

Ayvalık’a gittiğinizde galerileri, atölyeleri ile sanat köyü olma yolundaki Küçükköy diğer ismiyle Yeni Çerahori Köyü’nü görmeden dönmeyin. Fatih Sultan Mehmet’in Midilli seferi sırasında yeni çerileri buraya yerleştirdiği eski bir Rum köyü olan Küçükköy'ün adı da buradan geliyor.

Mübadele zamanında buraya Balkanlardan gelen Boşnak halk yerleştirildiği için tam bir Boşnak Köyü olmuş. Köyün her sokağında bir sanat evi bulabilirsiniz ve  Köy meydanında bulunan restoranlarda Boşnak böreği ve mantısının tadına bakabilirsiniz. 

Ayvalık, Sarımsaklı, Cunda ya da diğer ilçelerde bulunan Balıkesir otelleri 5 yıldızlısından, tatil köyüne, butik otellerine kadar her zevke ve her bütçeye uygun seçenekler sunar. Otelde kalmak istemezseniz harika koylarda kamp yapabilirsiniz.

Tatil dönüşünüzde kendiniz için ya da hediyelik olarak sakızlı kurabiye, peynir çeşitleri, zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu almayı unutmayın. Tarihi, doğası, mavi yeşil koyları ve zengin mutfağı ile Ayvalık’ta iyi tatiller diliyoruz.