Mustafapaşa Otelleri

İyiliğin Kazandığı Şehir Mustafapaşa, Kapadokya’nın diğer yörelerine göre ismi daha az geçen ancak görülmesi gereken güzel beldesi Mustafapaşa’yı  programına eklemeyen eksik gezmiş demektir, çevre güzellikleri ve Mustafapaşa otelleri iyi ki gelmiş ve burada kalmışım demenizi sağlayacaktır.

Mustafapaşa Otelleri ve Gezi Rehberi

Mustafapaşa Otelleri

Eski adı güneş şehri anlamına gelen Sinasos 1924 yılına kadar bir Rum köyüymüş, 1924 mübadelesinden sonra burada yaşayan Rumlar gönderilince yerlerine Türk vatandaşları yerleşmiş ve adı da Mustafapaşa olarak değiştirilmiş. Bu nedenle burada hem Osmanlı, hem Rum  mimari eserler görmek mümkündür.

Osmanlı döneminde havyar ve ilaç tüccarlığı yapan İstanbullu Rum tüccarlar yazlık olarak dinlenmek için Sinasos’u seçmiş. Bölgedeki üzümler ve şarapçılık da burayı seçmeleri için bir neden olsa gerek. Yaşayan insanlar zengin tüccarlar olunca yaptırdıkları evler de mimari olarak göz alıyor.

Mustafapaşa sokaklarında gezerken evlerin taş işçiliği dikkatinizi çekecektir, bu evlerin bir kısmı bu gün Ürgüp Mustafapaşa otelleri olarak hizmet vermektedir.

Mustafapaşa’da en önemli Osmanlı eseri Mehmet Şakir Paşa Medresesi’dir. Medrese’nin hemen karşısında 1601 yılında yapılan Mustafapaşa’nın en eski camisi Cami-i Kebir bulunuyor, yanında Şeyh Ali ve Sipahi Camilerini de görebilirsiniz.

Kültür Bakanlığı’na bağlı özel bir müze olan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi 150 yıllık tarihi bir konak restore edilerek yapılmış. Kapadokya kültürünü el yapımı bebekler ve geleneklerin anlatıldığı hikayelerle tanıyabilirsiniz, müzeyi keyifle gezebilirsiniz.

Göreceğiniz pek çok yer yürüme mesafesinde olduğu için araç sıkıntısı çekmeyeceksiniz. Örneğin adı gibi ilk bakışta görünmeyen Saklı Vadi ve girişindeki Aziz Grigoris Kilisesi yürüyerek ulaşabileceğiniz bir mesafededir.

Efsanelere göre periler diyarı olarak bilinen Gomeda Vadisinde iyilikle kötülüğün savaştığı ve iyilik kazandıktan sonra kötülüğün vadide bulunan karanlık tünel ve mağaralara saklandığı anlatılır, belki de bu yüzden vadi Şeytan Deresi olarak da bilinir.

Heyecan ararsanız turunuz sırasında bu karanlık mağaralara girmek isteyebilirsiniz ancak rehbersiz girmemenizi öneriyoruz. Jeomorfolojik açıdan Ihlara Vadisi’ne benzeyen Gomeda, boylu boyunca akan Beyderesi sayesinde olsa gerek yemyeşil bir doğayla sizi karşılar. Yol boyunca karşınıza çıkan meyve ağaçlarından dalından koparıp yiyebilirsiniz. Yamaçlarda bulunan kiliseler, manastırlar ve güvercinlikler keyifle gezeceğiniz ve fotoğraf çekeceğiniz yerler olacaktır.

Gomeda Vadisinde iyilik kazandığı için olsa gerek o kadar güvenli bir yermiş ki Mustafapaşa, evlerin kapıları kilitlenmezmiş. Anahtarlar süs olarak asılırmış.

Mustafapaşa’da Aziz Vasilyos Kilisesi, Aziz Nikolaos Manastırı, Konstantin Helena Kilisesi, Aziz Basil Şapeli, Alakara Kilisesi gezebileceğiniz kiliselerdir. Kapadokya Bölgesinde bulunan kiliselerin en önemli özelliği incilden sahnelerin resmedildiği freskleridir. Kiliseleri gezerken dilini anlamasanız bile freskler size anlatır, Kapadokya otelleri bu eşsiz eserleri görmek isteyenler için tercih sebebidir.  

1865 yılında karşılıklı 2 mahalleyi birleştirmek için varlıklı bir Rum tarafından yapılan Maraşoğlu Köprüsü ve yanındaki yeraltı şehri de görebileceğiniz tarihi yerler arasında bulunuyor.

Mustafapaşa’da son olarak 1887 yılında yapılmış bir konaktan bahsedeceğiz, Köydeki pek çok gösterişli Rum evinden biri olan konak bir dönemin fenomen dizisi Asmalı Konak’ın ilk çekim yeridir, dizi yayınlandıktan sonra ziyaretçi sayısı artmıştır, restoran olarak hizmet vermektedir. 

Kapadokya gezinizde bir gününüzü ayırabileceğiniz Mustafapaşa’da konaklamak isterseniz Mustafapaşa kaya otellerinde kalabilirsiniz, yada dilerseniz 6 Km. ileride Ürgüp otellerini tercih edebilirsiniz. Mustafapaşa otel fiyatları yaz kış pek değişiklik göstermez, hangi mevsim giderseniz keyif alacağınız bu bölgede iyi tatiller diliyoruz.